Deze week heb ik de opleiding Trauma Release Breathwork en Body Remembers Trauma Release mogen afronden. Wat een indrukwekkend en gave reis was dat! Zo mooi om te ervaren hoe ik met de kracht van mijn eigen lijf & adem mijn zelfhelende vermogen kon aanspreken.

Ik heb zowel vanuit mijn persoonlijke en professionele reis verschillende trauma georienteerde therapieen, coachingmethodes, opleidingen of workshops gedaan en/of ondervonden. Zowel systemisch, lichamelijk, emotioneel als cognitief.

Met een eerdere indicatie van complexe PTSS, en een vermijdend patroon, heb ik op persoonlijk vlak heel veel baat gehad bij de combinatie van het systemische werk, shamanisme, plantmedicijnen en het lichaamswerk.

Voor mij zijn de meeste van deze methodes zeker waardevol geweest. Want het heeft me veel inzicht gegeven in mijn patronen, triggers en waar deze zijn ontstaan. Echter zat er ook veel trauma in mijn lijf vast & opgeslagen.

Mijn zenuwstelsel en lijf reageeerde soms nog heel gestressed op situaties zonder dat ik daar precies de vinger op kon leggen. De trigger was namelijk niet altijd herkenbaar. Ook met EMDR of Exposure technieken kon ik daar niet goed bijkomen. Ik verloor daardoor veel vertrouwen in de werking van mijn lijf vanwege die onvoorspelbaarheid.

Ik leerde gaandeweg dat ik in sommige gevallen mijn trauma response (Fight/Flight) en de daaropvolgende emotionele release niet af heb kunnen maken in een bepaalde traumatische situatie. Die reactie en energie sloeg zich op in mijn lijf, zoals ook dr. Bessel van de Kolk, in the body keeps the score, zo mooi beschreef.

En met veel lichaamsgerichte aanpakken zat toch mijn brein (overlevingspatronen/angst) nog in de weg om echt tot de kern te kunnen komen.

Tot ik met deze methode kennis mocht maken. Nu was ik al bekend met twee van de therapie vormen die de basis van deze methode vormen. Ademwerk & Psoas release. Maar door ze in deze vorm te conbineren met oa. drukpunten/triggerpoints, de juiste muziek en begeleiding, heeft het mij echt tot de kern van het releasen kunnen brengen.

Ik ben echt onder de indruk wat er in een korte tijd bij mij (en trouwens ook bij mijn medecursisten vrij mocht komen) en wat voor fijne impact dat had.

Er zat bij mij een hele diepe laag woede, waar ik een enorme angst op had zitten, en die ik nooit heb kunnen bereiken. Hoe hard ik ook probeerde. In deze veilige setting mocht ik het dan eindelijk ervaren, releasen en doorvoelen. De rust die ik in mijn lijf & zenuwstelsel nu ervaar is echt indrukwekkend, en dat na maar een paar sessies. Mijn systeem staat nu niet meer standaard op een hoog alert stand.

Er is geen Trauma hetzelfde en (in mijn ervaring) ook geen standaad aanpak te bedenken die voor iedereen werkt. Ook in deze methode zijn er zeker contra-idicaties en wellicht niet voor iedereen de juiste.

Wat ik inmiddels wel weet is dat het lijf een uiterst belangrijke schakel is in het helen of leren omgaan met het trauma. Want met sommige diepe traumas daar ben je echt een heel leven druk mee. Maar de pieken kunnen er zeker af, waardoor het leven een stuk fijner en leuker wordt.

Ik ga me er zeker meer in verdiepen en mijn doel is om er uiteindelijk mee te gaan werken. Ik vind het persoonlijk een hele mooie aanvulling op het systemische werk en vrouwenwerk wat ik al doe. In mei heb ik nog twee verdiepingsdagen staan en ben ik van plan een tijdje een soort stage te lopen om meerdere sessies mee te begeleiden om daarna zelf een aantal oefensessies te plannen. Benieuwd naar deze verdere reis en wat het mag brengen.

Much Love

Kan een afbeelding zijn van ‎de tekst '‎Self-regulation depends on having a friendly relationship with your body. Without it you have to rely on external regulation -from medication, drugs like alcohol, constant reassurance, or compulsive compliance with the wishes of others. ن Bessel Kolk‎'‎

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *