Je ouders en voorouders eren -karen wessels - systemisch coach

Heel lang ben ik bezig geweest met de gedachte dat ik dingen gemist heb. Dat ik iets te eisen had. Dat het niet genoeg was. Ik hield mezelf daarmee ook gevangen in een slachtofferrol en kon daardoor mijn rechtmatige plek ook niet innemen.

Natuurlijk missen we allemaal wat als we opgroeien. Dat is onderdeel van het leven en lot. Ouders kunnen er gewoonweg niet altijd met alles voor ons zijn. Hoe graag ze ook zouden willen.

Met het systemische werk heb ik ontdekt hoe belangrijk het is mijn ouders en voorouders te eren. Ik kan pas mijn eigen plek innemen als ik voor hen kan buigen. Zij hebben me het leven gegeven. Een groter cadeau bestaat er niet.

Steeds meer kom ik tot het besef dat mijn ouders alles hebben gegeven wat ze konden. Als ze meer hadden kunnen geven hadden ze dat ook gedaan. Ik hou echt van ze, ik ben dankbaar voor mijn leven en alles wat ze voor me gedaan hebben en betekenen.

Ik ben met mijn genogram bezig geweest en samen met mijn broer hebben we al tot 10 generaties terug kunnen vinden. Wel 350 personen. Ik ben er gewoon stil van om te beseffen dat wij het resultaat zijn van de liefdes en levens van zoveel mensen. Het daagt me ook uit om het leven vol te willen nemen.

Gister kreeg ik ook een ingeving tijdens het wandelen. De westerse samenleving is zo geobeseerd door jong willen blijven. Zou dat misschien ook komen doordat wij onze elders en ouderen (bijna) niet meer eren en de verbinding met onze voorouders zijn verloren?

Met 65 jaar krijgen velen het gevoel niet meer vol mee te kunnen/mogen te doen. Na het pensioen worden ouderen soms bijna zelfs als een last gezien. Zeker als de zorgbehoefte groot is. Te duur voor de staat en de zorgverzekeraars.

Als ik kijk naar oudere beschavingen en natuurvolkeren is het eren van de elders en voorouders een heel belangrijk onderdeel van de persoonlijke ontwikkeling, van het sociale systeem en welzijn van de gemeenschap.

Hoe mooi zou het zijn als we veel meer communities kunnen creëren waar de elders dichtbij zijn en hun respectvolle plek krijgen.

So lets respect & honour our elders & ancestors.
We carry their dreams & continue with their heritage.
We are the result of more then a thousand Lifes & Loves


Much Love

Tags:

Comments are closed