Relaties .. waar wordt je in getriggerd?…..My journey continues. In mijn ontdekkingstocht naar het verschil tussen relatie(shit) en vrijheid in verbinding. Wat een diepe en prachtige reis maak ik mee.

Ik leer dat relaties of verbindingen vaak de spiegels van mijn pijnstukken zijn. In wat voor vorm dan ook, zij het vriendschappelijk, werk, familie, of in de liefde. Als mensen dichtbij me staan, is de kans groot dat ik gespiegeld wordt in alle dingen waar ik nog niet vrij in ben.

Relaties raken de diepere lagen van onze wonden.

Wat ik me steeds meer besef is dat relaties niet de oorzaak zijn van mijn pijn. Ze kunnen me juist triggeren in wat ik nodig heb om bewust te worden en te genezen. Relaties hebben onderstromen die bedoeld zijn om onbewuste wonden diep van binnen uit te lokken. Deze ervaringen kunnen me juist bewust maken van wat ik diep heb weggedrukt.

In iedere relatie of verbinding spelen vele dynamieken. Een gezonde relatie is als ik me verbonden voel met de mensen om mij heen. En als ik me vrij voel om te doen wat ik graag wil. Dat is waar vrijheid in verbinding voor mij over gaat. Het probleem is vaak dat de een meer behoefte heeft aan verbinding en de andere meer aan vrijheid. Of er spelen andere dynamieken en behoeftes die niet gehoord of begrepen worden.

Dynamieken van redder-slachtoffer en dader.

Het verschil aan behoeftes ontstaat vaak door onbegrip, irritaties, verwijten en verdriet. Deze ontstaan weer vanuit triggers van diepe wonden. Zoals de vader of moeder wond. De dynamieken die dan ontstaan zijn gerelateerd aan redder-slachtoffer en dader.

Het gevolg: de één trekt zich dan terug uit het contact, terwijl de ander juist meer verbinding wil ervaren. Brengen we deze behoeften en gevoelens niet met elkaar in een open en liefdevolle manier in contact? Dan blijft dit patroon zich herhalen. De dynamieken krijgen dan vrij spel.

En er ontstaat vaak een neerwaartste spiraal van verwijt, aanval, slachtofferschap, terugtrekken of wegduwen. Een relatiebreuk staat dan snel op de loer. Dat is wat ik Relatieshit noem.

Weglopen van de ene relatie naar de andere lost dit niet op. In ongezonde relaties blijven uit gemak of angst ook niet. En door relaties te vermijden ontneem ik mezelf de mogelijkheid op een diep niveau te kunnen helen.

Een volwassen relatie in verbinding.

Wat in mijn ogen en ervaring een gezonde en volwassen relatie kenmerkt, is hoe je samen omgaat met deze triggers en dynamieken. Kan ik in verbinding met mezelf en de ander blijven als we erover communiceren.

Durf ik het wel in contact te brengen? In alle openheid en kwetsbaarheid? Is de communicatie vanuit mijzelf of wijs ik naar de ander? Kan ik eerlijk kijken naar welke stukken er in mij geraakt worden? En daar ook verantwoordelijkheid voor nemen? En wat bij de ander hoort ook daar te laten, er niet voor willen zorgen.

Kunnen we elkaar met een open hart zien, voelen en/of horen? Het is verleidelijk de “schuld” buiten mijzelf te leggen als ik me gekwetst voel. Maar ondanks hoe anderen naar mij toe handelen, is mijn reactie daarop alleszeggend.

Misschien voelt de ander innerlijke emotionele onrust en heeft deze moeite om de eigen emoties te doorvoelen en te begrijpen? Misschien neem ik iets persoonlijks wat eigenlijk helemaal niets met mij te maken heeft? Of misschien projecteren we onze pijn en schuld op elkaar.

Wat kunnen relaties mij leren?

Zo laten we de wapenrusting en de verdediging rond ons hart vallen. En worden we liefdevoller in ons contact. Met onszelf, anderen en de wereld om ons heen. Het vraagt zelfreflectie, zelfliefde, geduld, compassie, verantwoordelijkheid nemen, begrenzing en vergeving.

En het besef dat diepere wonden uit ons verleden getriggerd worden door huidige omstandigheden. Het begrijpen en omarmen van de wond zit in onszelf.

Relaties kunnen mij leren om mijn hart te openen voor liefde en compassie. En om zo onderdrukte emoties en ervaringen te zuiveren. Zodat ze niet langer de stroom van onvoorwaardelijke liefde en het leven zelf blokkeren.

💚much love💚

– Karen Wessels

Categories:

Tags:

Comments are closed