Keuzestress.. twijfel… niet kunnen kiezen. Van kleine keuzes over “neem ik nu even tijd voor mezelf, of wat eet ik vanavond” tot levensveranderende keuzes als “kies ik voor deze baan/relatie/een nieuwe woonplek”. Waarom vinden we keuzes maken eigenlijk zo lastig?

Er zijn elke dag zoveel keuzes te maken en zo ontzettend veel mogelijkheden. Wat heel merkbaar is als we boodschappen gaan doen of kleding zoeken. Het aantal artikelen (en daarmee keuzes) is soms gewoon te overweldigend.

Op een diepere laag speelt vaak angst ook een grote rol. De angst om spijt te krijgen van een “verkeerde” keuze. Angst om controle te verliezen. (het onbekende), iets te moeten “missen” (FOMO) een dierbare vriend(in) te verliezen of een keuze maken die onveiligheid kan creëren. Of de angst dat we iemand pijn kunnen doen met een keuze.

Deze angsten hebben mij vaak ook in een soort verlammende staat gebracht. Keuzes maken heeft voor mij alles te maken met gevoel. Het zijn eigenlijk vragen die voortkomen uit een diepere vraag: Wie ben ik? Waar word ik gelukkig van? Met welke keuze blijf ik trouw aan mijzelf?

Dat zijn vragen die lastig met “denken” te beantwoorden zijn. Voor mijzelf en mijn eigen verlangens kiezen (zonder schuldgevoel) vond ik vaak nog het lastigste. Als een pleaser was ik vaak meer bezig met de ander dan wat echt goed was voor mijzelf.

Vaak stelde ik dan de keuzes uit, liep ik ervoor weg of liet ik het “lot” voor mij kiezen. Op de lange termijn leverde dat uiteindelijk veel meer spanning, onhelderheid en stress op. Door mijn angsten te delen (erover praten) of door dingen gewoon te “doen” kom ik er nu achter of iets goed voelt of niet. Mijn hart en intuïtie volgen hebben mij vaak de mooiste ervaringen gebracht.

Ook heb ik geleerd dat als er een verlangen blijft bestaan na het maken van een keuze, dat er vaak ook weer een andere mogelijkheid voorbijkomt, wellicht in een iets andere vorm. Die meestal nog veel passender is. Het maken van keuzes leidt dus ook naar het verscherpen van wat ik echt wil/naar verlang.

Wat mij nog het meest geholpen heeft is de illusie (en angst) loslaten dat er verkeerde keuzes zijn. Elke keuze heeft gevolgen. Bij de een krijg ik een fijn gevoel en mooie ervaringen. En van mijn “slechte” keuzes heb ik uiteindelijk wel het meeste geleerd. En dat geeft mij ook de meeste kans op groei. Door te kiezen voor wat goed voor mij voelt neem ik mijn ruimte in en neem ik de leiderschap terug voor mijn eigen leven. En dat schept uiteindelijk veel helderheid en voldoening

❤️much love❤️

Karen Wessels

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *